Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Beaumarchais - Kokan Mladenović - Gyarmati Kata: Opera Ultima (Újvidéki Színház)

A hatalom leszól fentről egy színháznak: nem számít, ha nincs rá pénz vagy képzettség, akkor is zenés előadást kell játszani, különben ugrott a támogatás. Ebből az alapállásból indul ki Kokan Mladenović rendező és Gyarmati Kata dramaturg Opera Ultima című, a POSZT legjobb előadásának díját elnyert bemutatója, de a bemutatása óta eltelt majd' másfél évben bőven lehetne új - és az eredetihez hasonlóan valós - muníciót találni egy hasonló történethez: elég körbenézni a színházakat fenntartó hatalom intézkedéseiben, formális és informális kéréseiben, utasításaiban a kulturális intézmények felé. Letiltott rendezők, nem megfelelő politikai hovatartozású szerző miatt városból kitiltott darabok, a nézőszámra vonatkozó igények mindenek felett - ugyanolyan hétköznapi dolgokká vált mindez, ahogyan valóban volt olyan vidéki színház, amelynek az Opera Ultima "fantáziavilágához" hasonlóan leszóltak a műsorrendet illető követeléssel.

Fotók: Mikus Csaba

"Egy Caliban-kaliberű paliból simán lehet miniszter" - ilyen és ehhez hasonló sorok lesznek abból, ha az ország slam poetry-előadóinak krémje azt kapja feladatául, hogy ismert drámák alapján írják meg szövegeiket, hogy aztán a POSZT alatt, a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett, első DrámaSlamen mérjék össze kreativitásukat.

Nemes Márk - Fotók: Simara László

Idén Szalóczi Géza vehette át a Színházi Dramaturgok Céhétől, a POSZT ideje alatt rendezett, a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma nevű rendezvénysorozaton a Vilmos-díjat. A Nyílt Fórum Füzetek idei kötetében megjelent négy dráma közül a Majakovszki nyerte el az olvasók és a szakma szavazatainak többségét - derült ki a pécsi Művészetek és Irodalom Házában rendezett díjátadón.

Szalóczi Géza - Fotók: Kálmándy Ferenc

Távol a színpadoktól

1 Komment
0 Reblog

Két kiváló színházi-színházmelletti kezdeményezés is kíséri a POSZT előadó-művészeti programját. Az egyik kiállítás a zsidóságuk miatt meghurcolt és meggyilkolt színészek előtt tiszteleg, hogy ne csak a szépre emlékezzünk, a másik pedig azoknak a színházaknak - vagy legalábbis a plakátjaiknak - is helyet szorít a fesztiválon, akiket idén nem hívtak meg versenyezni. A két jó ötletből született egy remek és egy döcögős tárlat.

…vagy nem lenni - Zsidó színész-sorsok a »hálátlan hazában«, 1939-1944 (A szerző fotói)

Bár Fehér Balázs Benő a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor színészosztályában diplomázott idén, nevéhez olyan rendezések kötődnek, mint az utóbbi évek legizgalmasabb színházi kísérlete, az egyetlen, az előadásban részt is vevő néző számára előadott Bűn és bűnhődés (kritikánk itt), amelynek egy darab belépőjét minden előadás előtt licitálás útján lehet megvásárolni; vagy a POSZT OFF-programjában nagy sikerrel szereplő Tajtékos napok.

Fehér Balázs Benő - Fotó: Simara László

Ma újra megtörténik, hogy politikusok letiltják egyes rendezők meghívását a színházba, és cenzúrázzák a műsorterveket, a fiatal alkotóknak pedig eszük ágában sincs színházvezetővé válni, mert az első ember, akivel igazgatóként kapcsolatba kellene lépniük, a helyi polgármester - hangzott el a POSZT-on "A magyar színházi élet problémái - egy válogatás tükrében" című beszélgetésen.

Sándor L. István és Császár Angela - Fotók: Simara László

Idén is a Pécsi Országos Színházi Találkozón adták át a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társaságának szakmai díjait, a június 20-áig megtekinthető Látványtér 2014 kiállításon. Díszletmakettek és gyönyörű látványtervrajzok között derült ki, hogy a szakma szerint a 2013 májusa utáni időszakban a legjobb jelmeztervező Füzér Anni, a legjobb díszlettervező pedig Cziegler Balázs volt.

Hegedűs D. Géza a kiállításmegnyitón - Fotó: Simara László

A Pécsi Országos Színházi Találkozó történetében soha nem történt még meg kortárs szerzővel az, ami idén Székely Csabával: a drámaírónak öt különböző színdarabja szerepel valamilyen formában a fesztiválon. Az erdélyi szerző ugyanakkor váltig állítja: eddig sem tudott, és még most sem tud drámát írni.

Székely Csaba - Fotó: MTI

Mit nézzünk a POSZT-on?

0 Komment
0 Reblog

Ma kezdődik a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). A versenyprogramról korábban már írtunk, és amúgy se nagyon kapni már jegyet az előadásokra - de a POSZT-on minden évben roppant erős az Országos Fesztiválmelletti Fesztivál, azaz az OFF program is. Így van ez idén is: a fesztivál tíz napja alatt a versenyelőadásokon kívül is több száz program közül lehet válogatni színházi plakátkiállítástól kezdve színészzenekarok koncertjein és felolvasószínházakon át versenyen kívüli előadásokig. Ezek közül szemezgettük ki a legígéretesebbeket - szigorúan szubjektíven.

Székely Csaba: Szeretik a banánt, elvtársak? (Marosvásárhelyi Yorick Stúdió)

Kövesd az Egyfelvonást a Facebookon!

Erről beszéltek:

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Olvasóim

Bódi Tamás puskar Kovács Bálint bujdosobori Butterfly Pallag Zoltán cultrobot28 egyfelvonas lucka Csobod Luca ivanyiorsolya bg

Feedek

Hirdetés