AJÁNLÓ
 
15:31
2014. 06. 12.
Beaumarchais - Kokan Mladenović - Gyarmati Kata: Opera Ultima (Újvidéki Színház) A hatalom...
A bejegyzés folyatódik
 
15:31
2014. 06. 12.
"Egy Caliban-kaliberű paliból simán lehet miniszter" - ilyen és ehhez hasonló sorok lesznek...
A bejegyzés folyatódik
 
15:31
2014. 06. 12.
Két kiváló színházi-színházmelletti kezdeményezés is kíséri a POSZT előadó-művészeti...
A bejegyzés folyatódik
 
15:31
2014. 06. 12.
Bár Fehér Balázs Benő a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Zsámbéki Gábor és Zsótér...
A bejegyzés folyatódik
 
15:31
2014. 06. 12.
Ma újra megtörténik, hogy politikusok letiltják egyes rendezők meghívását a színházba,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Idén Szalóczi Géza vehette át a Színházi Dramaturgok Céhétől, a POSZT ideje alatt rendezett, a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma nevű rendezvénysorozaton a Vilmos-díjat. A Nyílt Fórum Füzetek idei kötetében megjelent négy dráma közül a Majakovszki nyerte el az olvasók és a szakma szavazatainak többségét – derült ki a pécsi Művészetek és Irodalom Házában rendezett díjátadón.

Szalóczi Géza - Fotók: Kálmándy Ferenc

A Színházi Dramaturgok Céhe huszonkilencedszer rendezte meg a Nyílt Fórumot, amelynek keretein belül kortárs, korábban még be nem mutatott magyar drámákat adnak elő felolvasó-színházi előadásokként, szakmai beszélgetésekkel kísérve. Emellett pedig minden évben kiadnak három vagy négy színdarabot is. A kötetben szereplő művek közül – idén Szalóczi Géza Majakovszki-ja mellett Vékes Csaba Ananász-generáció, Benedek Albert Grand Zentral Vest és Németh Nikolett Rajongás című szövege jelent meg – a rendezvénysorozat időtartama alatt a dramaturgok és az olvasók szavazatai alapján választották ki a legjobbat.

„A Nyílt Fórum egy ideje abban találta meg az arcélét, hogy kezdő, többnyire fiatal drámaírókat próbál meg bevonni az ismertség fénykörébe. Idén úgy alakult, hogy egy ugyan kezdő, de már korosodó szerző írta meg az idei év egyik legjobban megcsinált színdarabját. Igaz, hogy Szalóczi Géza drámaíróként újonc, a Majakovszki-n mégis látszik, hogy szerzője teljes fegyverzettel vágott neki az írásnak” – mondta az Egyfelvonásnak a díjnyertesről Solténszky Tibor, a Színházi Dramaturgok Céhének alelnöke.

Szalóczi Géza és Solténszky Tibor, a háttérben Radnai Annamária, a Színházi Dramaturgok Céhének társelnöke

A Majakovszkiról szólva Solténszky elmondta: „Az identitáskeresés drámája ez, azzal a csavarral, hogy amikor a főhős végül megismeri saját történetét, köszöni, de nem kér belőle. Groteszk, néhol börleszkbe hajló filozofikus játék, amelynek nagyon élőek a karakterei: ennek köszönhető a népszerűsége” – utalt a dramaturg az elismerés közönségdíj-mivoltára. Hozzátette: bár a szavazás végeredményénél nem szokás többet elárulni, ezúttal mindössze egyetlen szavazat döntött a nyertesről.

Szalóczi Géza és Lőkös Ildikó, a Színházi Dramaturgok Céhének társelnöke

Szalóczi Géza a díjátadón – átvéve a szavazóládába bedobott adományokból vásárolt, díjul szolgáló, Shakespeare keresztnevét idéző vilmoskörte-pálinkát – elmondta: a gyerekének tartozik köszönettel, aki 17 éves korában írt egy drámát, ami alapján Radnóti Zsuzsa dramaturg azt mondta, a fiúnak van tehetsége. „Nem bírtam ki, hogy ezek után ne írjak én is egy darabot” – mondta a szerző.

Kövesd az Egyfelvonást a Facebookon!

Erről beszéltek:

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Olvasóim

Bódi Tamás puskar Kovács Bálint bujdosobori Butterfly Pallag Zoltán cultrobot28 egyfelvonas lucka Csobod Luca ivanyiorsolya bg

Feedek

Hirdetés