AJÁNLÓ
 
11:15
2014. 06. 05.
Beaumarchais - Kokan Mladenović - Gyarmati Kata: Opera Ultima (Újvidéki Színház) A hatalom...
A bejegyzés folyatódik
 
11:15
2014. 06. 05.
"Egy Caliban-kaliberű paliból simán lehet miniszter" - ilyen és ehhez hasonló sorok lesznek...
A bejegyzés folyatódik
 
11:15
2014. 06. 05.
Idén Szalóczi Géza vehette át a Színházi Dramaturgok Céhétől, a POSZT ideje alatt rendezett,...
A bejegyzés folyatódik
 
11:15
2014. 06. 05.
Két kiváló színházi-színházmelletti kezdeményezés is kíséri a POSZT előadó-művészeti...
A bejegyzés folyatódik
 
11:15
2014. 06. 05.
Bár Fehér Balázs Benő a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Zsámbéki Gábor és Zsótér...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mit nézzünk a POSZT-on?

0 Komment
0 Reblog

Ma kezdődik a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). A versenyprogramról korábban már írtunk, és amúgy se nagyon kapni már jegyet az előadásokra – de a POSZT-on minden évben roppant erős az Országos Fesztiválmelletti Fesztivál, azaz az OFF program is. Így van ez idén is: a fesztivál tíz napja alatt a versenyelőadásokon kívül is több száz program közül lehet válogatni színházi plakátkiállítástól kezdve színészzenekarok koncertjein és felolvasószínházakon át versenyen kívüli előadásokig. Ezek közül szemezgettük ki a legígéretesebbeket – szigorúan szubjektíven.

Székely Csaba: Szeretik a banánt, elvtársak? (Marosvásárhelyi Yorick Stúdió)

Már az első nap, június 5-én megnyílik egy rakás izgalmasnak tűnő kiállítás. Talán a leginkább nagyszabású a Kiposztolva című a Széchenyi téren: ez a hiánypótló tárlat kilencvenegy társulat csaknem négyszáz színházi plakátját mutatja be a 2013. március 1-jén kezdődött és 2014. február 28-ig tartó „POSZT-évad” bemutatóiról. A színházi plakát rengeteg lehetőséget magában rejtő műfaj, de ilyen töménységben eddig nemigen lehetett találkozni vele, pedig így kiderülhet, milyenek a mai trendek, mennyire uralkodik a minőség, van-e helye a gagyinak, és így tovább. A Pécsi Nemzeti Színház előterében az előadások előtt Bagossy Levente díszlettervező makettjeit lehet megnézni, de a színházi látványtervezés kedvelői számára idén is kihagyhatatlan a Látványtér 2014 című válogatás az évad jelmezeiből és díszletterveiből, -makettjeiből a Művészetek és Irodalom Házában. Más a hangvétele a …Vagy nem lenni – Zsidó színész-sorsok a „hálátlan hazában” című tárlatnak, amely a zsidótörvények utáni és a világháborús korszakot zsidóként túlélni próbáló színészeknek állít emléket a Nádor Galériában.

Látványtér 2013 (Beszámoló a tavalyi kiállításról >>)

Június 6-án 14 órakor afféle fesztiválindításnak is felfogható beszélgetés járja körül a magyar színházi élet problémáit a Palatinus Hotelben: a fesztivál idei válogatói, Sándor L. István és Császár Angela szakmai vitáján többek közt a társulat rendszerről, a magyar színházi szakma nyitottságáról és a színházvezetők szakmai alapú kiválasztásának kérdéséről lesz szó.
A POSZT idén sorozatba rendezi a színészzenekarok fellépését, és ezt jól is teszi: nem is lehet jobb szórakoztató programot kitalálni azoknak, akik elég elvetemültek ahhoz, hogy tíz napig egy színházi fesztiválon hesszeljék a deszkákat, de előadásokon kívül mást is szeretnének látni. Az első fellépő a Művészetek és Irodalom Házában a Kaposvári Egyetem harmadéves színészosztálya: Kocsis Pál osztálya Jónás Tamás verseit zenésíti meg Lassuló zuhanás címmel. Azoknak viszont, akiknek sosem elég a színházból, meghívták a pesti Rózsavölgyi Szalon egyik újabb bemutatóját, a Tisztelt hazudozó!-t, Jordán Tamás és Molnár Piroska kétszereplős előadását.

Jerome Kilty: Tisztelt hazudozó! (Rózsavölgyi Szalon)

Június 7-én elkezdődik a POSZT tradicionálisan második legizgalmasabb programsorozata – sőt, néha a versenyelőadásoknál is akadnak itt jobb dolgok –: a Színházi Dramaturgok Céhe által rendezett Nyílt Fórum felolvasószínházi sorozat sokszor hihetetlenül jó és teljesen ismeretlen, új magyar drámákat fedez fel, amelyekből az ország legjobb rendezői rendeznek többnyire elég fantáziadús felolvasóelőadásokat, a legjobb színészek közreműködésével. Az első bemutató 15 órakor a Művészetek és Irodalom házában rögtön a hét egyik legerősebb színdarabját viszi színpadra: Lénárd Róbert Tetkó című drámája megdöbbentően erős szöveg bosszúról, el nem fogadásról, cigányokról és melegekről.
14:30-kor elkezdődik az egy héten át tartó, színházi nevelési programsorozat: az ország jelenleg legprogresszívabb műfajáról szóló konferenciákat minden nap érdemes meglátogatni. Este 6-kor a gyerekesek számára kihagyhatatlan a Jókai téri OFF-porondon Kovács Géza Vitéz László-előadása, Az elásott kincs, amelyet a gyerekszínházi biennálén már dicsértünk.
Este 8-kor a Zsolnay Kulturális Negyedben, a Janus Egyetemi Színpadon egy, a versenyelőadásokkal simán felérő meghívott előadást mutatnak be: a Bánya-trilógiájával már harmadik éve a versenyben szereplő Székely Csaba Szeretik a banánt, elvtársak? című, a BBC rádiójáték-pályázatán díjnyertes darabját adja elő Sebestyén Aba. De akit ez hidegen hagy, azt melegítse fel a Kovács Márton vezette, a Mohácsi-előadások zenéit játszó Szakértők zenekar az OFF-porondon, szintén 8-kor.

Vitéz László - Az elásott kincs (Mesebolt Bábszínház)

Június 8-án újabb Székely Csabához kötődő eseményre kerül sor, és ez a drámaíró életművét ismerve mindig meglehetősen vonzó lehetőség: ezúttal a Nyílt Fórum felolvasószínházában mutatják be a szerző Vitéz Mihály című darabját a Művészetek és Irodalom Házában, délután 3-kor. Utána 4-kor és 8-kor érdemes benézni a Janus Egyetemi Színpadra, mert a zseniális egynézős Bűn és bűnhődést rendező Fehér Balázs Benő új bemutatóját, Boris Vian Tajtékos napok-ját játsszák: a bájos, vicces és egészen egyedi formavilágú előadás a végére időzített katarzis miatt kihagyhatatlan. De ha az ember épp Pécsen van, semmiképp sem érdemes kihagyni a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház Május! című előadását sem (amelyet itt dicsértünk) a versenyprogramban egy másik előadásával szereplő Szikszai Rémusz remek rendezését.

Boris Vian: Tajtékos napok (Színház- és Filmművészeti Egyetem)

Június 9-én a színházi nevelési programsorozat különösen érdekes beszélgetését rendezik meg a Palatinus Hotelben, 14:30-kor: előbb a Káva Színház-as Takács Gábor, a téma egyik leginkább avatott szakértője tart prezentációt a műfajról, majd egy beszélgetésen többek közt a Frenák Pál Társulata vagy a Szputnyik képviselteti magát.
Háromkor újabb felolvasószínház a Művészetek és Irodalom Házában, ezúttal egy jól ismert szerző új darabját olvassák fel: Térey János Epifánia királynő-jét a fizikai színházas Forte vezetője, Horváth Csaba rendezi meg. Hatkor ugyanitt a Nyílt Fórum meghívására a Rózsavölgyi Szalon előadása, a Szorul a hurok látható: Nádas Péter Párhuzamos történetek című nagyregényének egy fejezetét három különböző szemszögből, három belső monológ kivetítésével tette izgalmassá Forgách András rendező.
Este nyolckor megint a zenéé a főszerep: a Kodály Központban a remek Budapest Klezmer Band játszik zsidó zenét a gyönyörű hangú Tompos Kátya és a szaxofonban is erős színész, Dunai Tamás vendégszereplésével, a PannonPower Sétatéren pedig a Bekvart, a kaposvári színészhallgatókból 2010-ben alakult zenekar húzza. Kilenckor újra színház: Bán János monodrámája, a tényleg borbélyüzletben játszódó A borbély-ról itt írtunk – most a volt zálogházban lehet megnézni a Katona József Színház koprodukcióját.

Szorul a hurok (Rózsavölgyi Szalon)

Június 10-én a színházi nevelési programok között nem csak beszélgetni lehet, de 3-kor a Palatinus Hotelben be is mutatják a Katona József Színház ifjúsági programjának előadását, a Rendszerhibát. Ezalatt a Művészetek és Irodalom Házában a Nyílt Fórum szervezésében Spiró György új darabját, a Helló, Dr. Mengelé!-t olvassák fel Lukáts Andor rendezésében.
Hatkor a Zsolnay Negyedben, az E78-ban a volt kaposvári színészhallgatókból alakult Dollár Papa Gyermekei társulat adja elő saját értelmezésében Ibsen Hedda Gablerét: a máskor a megrendelők nappalijában előadott darabot hárman játsszák. Nem könnyű a választás ugyanakkor, mert a Bóbita Bábszínházban az ország összes jelenleg futó előadásának egyik legjobbját, a Budapest Bábszínház Semmi-jét is bemutatják, szintén 6-kor.
8-kor a Pécsi Harmadik Színház újra egy Székely Csaba-darabbal jelentkezik: a Bányavirágot most Vincze János rendezésében nem érdemes kihagyni. De ha mégis kihagynánk, feltétlenül a HOPPartklub koncertjét válasszuk helyette a PannonPower Sétatéren: az amúgy is minden előadásában zenélő HOPPart színészei egészen kiváló számai nagy slágerek a capella-átértelmezései – egyszer az életben legalább látni kell őket.

Janne Teller: Semmi (Budapest Bábszínház)

Június 11-én a Nyílt Fórum felolvasószínházában Szálinger Balázs új darabját, A fiút olvassa fel lényegében a Nézőművészeti Kft.: Mucsi Zoltánhoz, Katona Lászlóhoz és Kovács Krisztiánhoz Hay Anna csatlakozik háromkor a Művészetek és Irodalom Házában. 6-kor a Zsolnayban, az E78-ban a Kolibri Színház Csöngő című, kamaszoknak szóló, a diáktársukat meggyilkoló tinédzserekről szóló előadása látható. 7-kor a POSZT díszvendége, Huszti Péter „idéz szellemet” ugyanitt: a színész pályatársairól és pályájáról mesél.
8-kor a Zsolnay Negyedben, a Janus Egyetemi Színpadon a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem színészhallgatói adják elő a mindig izgalmas, kortárs német fenegyerek, Marius von Mayenburg Paraziták című darabját. Nyolckor a Pécsi Est Caféban a Nyílt Fórum nem felolvas, hanem Drámaslamet rendez: ezen a tematikus slam poetry versenyen értelem szerint a drámáké a főszerep.

Június 12-én is lesz felolvasószínház: Németh Ákos Babett hazudik című új darabjából Vidovszky György rendez előadást a Művészetek és Irodalom Házában, délután 3-kor. Négykor gyerekekkel vagy gyerek nélkül is érdemes átvonulni a Jókai térre, és megnézni Fabók Mancsi Bábszínháza, azaz a mindig sodró lendülettel és elképesztő leleményességgel mesélő Fabók Mariann A halhatatlanság országa című játékát.  Előtte, 14:30-kor újra nagyon izgalmas lesz a színházi nevelési program napirendje: előbb előadják a Kő, papír, olló című osztálytermi előadást (amit itt dicsértünk), majd olyan témákról lesznek beszélgetések, mint a FÜGE tantermi projektje vagy a Kolibri Színház működése.
Háromkor és hétkor egészen szokatlan eseményre kerül sor a POSZT-on: a Magyar cirkuszcsillagok című show-n az Expo Centerben még elefánt-akrobata szám is lesz. Nyolckor a Janus Egyetemi Színpadon az Újvidéki Művészeti Akadémia színészhallgatói játszanak, ráadásul remek témában: Test meg a lélek című előadásuk műfajmegjelölése szerint „vallomások a paraszti szerelmi életről”, csak 16 éven felülieknek. 9-kor szintén a Zsolnay Negyedben, az E78-ban Mohácsi János és Kovács Márton teljes sötétben játszódó, megrázó A Dohány utcai seriff című darabja (kritikánk) „látható”.

Kiss Márton: Csöngő (Kolibri Színház)

Június 13-án délután 2-kor a Palatinus Hotelben megint egészen más műfaj képviselteti magát: L. Simon Lászlóval, az NKA alelnökével a kulturális minisztérium által fenntartott Kultúra.hu portál főszerkesztője beszélget az NKA működéséről. 7-kor a Gózon Gyula Kamaraszínház Borbély Szilárd-előadása, az Akár Akárki vendégszerepel a Művészetek és Irodalom Házában, de előbb, 5-től a tragikusan fiatalon elhunyt szerző életművéről rendeznek beszélgetést ugyanitt. Nyolckor a Janus Egyetemi Színpadon ismét az egyetemisták játszanak: Kocsis Pál harmadéves kaposvári színészosztályának Kelemen József rendezte meg Csehov Három nővérét.

Borbély Szilárd: Akár Akárki (Gózon Gyula Kamaraszínház)

Június 14-én délután 4-kor a Radnóti Színház vegyíti az irodalmat a zenével: a Janus Egyetemi Színpadon előbb Adorjáni Bálint színész és Dinyés Dániel zeneszerző Szabó Lőrinc-estjét, majd Andrusko Marcella színésznő és Dinyés Dániel Parti Nagy Lajos-estjét játsszák, utóbbit ráadásul bábokkal (is). Ötkor pedig Csákányi Eszter énekel: Akit az istenek szeretnek című zenés estjén a Belga együttes Ovi-rapjétől egy musical-egyvelegen és operett-slágereken át a kortárs versekig lesz széles a kínálat.



Kövesd az Egyfelvonást a Facebookon!

Erről beszéltek:

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Olvasóim

Bódi Tamás puskar Kovács Bálint bujdosobori Butterfly Pallag Zoltán cultrobot28 egyfelvonas lucka Csobod Luca ivanyiorsolya bg

Feedek

Hirdetés