AJÁNLÓ
 
11:00
2012. 12. 30.
Mohácsi István - Mohácsi János: A képzelt beteg (Örkény Színház) A Molière-művet...
A bejegyzés folyatódik
 
11:00
2012. 12. 30.
Mohácsi István - Mohácsi János: A csillagos ég, avagy a nemzetközi sikerre való tekintet...
A bejegyzés folyatódik
 
11:00
2012. 12. 30.
Zágon István - Mohácsi István - Mohácsi János: Hippolyt avagy a nagypolgári villa mellé...
A bejegyzés folyatódik
 
11:00
2012. 12. 30.
William Shakespeare és a Mohácsi testvérek: A velencei kalmár (Nemzeti Színház) A...
A bejegyzés folyatódik
 
11:00
2012. 12. 30.
Liliomfi - Szigligeti Ede műve alapján írták a Mohácsi testvérek (Örkény Színház) ...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sötét, mint a pokolban

0 Komment
0 Reblog

A Dohány utcai seriff (A Kaposvári Egyetem és a FÜGE bemutatója)

Elvették tőlünk a félrenézés, a figyelem bármiféle megosztása, a külvilágban való menedékkeresés lehetőségét. Az előadás teljes, barlangi sötétben játszódik, így nem láthatjuk a színházat, amit létrehoztak – és ennél talán nem is létezik színházibb gesztus. Arról nem is beszélve, hogy milyen kegyetlen pontossággal számították ki azt a hatást, amit ilyen körülmények között okoz Kovács Márton hol lírai, hol harsányságával bántó, hol szinte csak a tudatalattira ható, zörejekből épülő zenéje, meg a remek dramaturgiával összeállított, a sárga csillagos kabátoktól a bevagonírozásokon és a haláltáborok borzalmain át a felszabadulásig és a megváltást nem hordozó hazatérésig mindenről mesélő holokauszt-visszaemlékezések puszta hallgatása, a szokottnál is érzékenyebb fülekbe égetése.

Kovács Márton – [Forrás]

Mohácsi János rendező hasonló pontossággal állította össze a kaposvári színészhallgatók és pár végzett színész szövegét: az újra meg újra elmesélt, szinte ártalmatlanul zsidózó és gyomorforgatóan gusztustalan viccek jelentősége, kontextusa az előadás során, az addig elhangzottak miatt folyamatosan változik, s a poénok egyre kevésbé tűnnek ártatlan tréfáknak – a táborok elképzelhetetlenül brutális hétköznapjaiból egyre több szemelvényt megismerve egyszer csak elkezdenek tanúvallomásokká válni. Tanúvallomásokká, amelyek az így vagy úgy, de mindmáig eléldegélő és valószínűleg még újraaktiválható gyűlölködés meglétét bizonygatják.

Tolnai Hella, Kovács Márton, Bánfalvi Eszter

Nem egy néző számolt be arról, hogy előadás még nem volt rá ilyen hatással. Hogy én nem tartozom közéjük, csak annak köszönhető, hogy Mohácsiék már nem tudtak új történeteket mondani, nem közelítették meg a témát ismeretlen szemszögből. Ennek ellenére is azt gondolom: A Dohány utcai seriffnél csaknem lehetetlen hatásosabb előadást készíteni a holokausztról.

Kövesd az Egyfelvonást a Facebookon!

Erről beszéltek:

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Olvasóim

Bódi Tamás puskar Kovács Bálint bujdosobori Butterfly Pallag Zoltán cultrobot28 egyfelvonas lucka Csobod Luca ivanyiorsolya bg

Feedek

Hirdetés