AJÁNLÓ
 
10:50
2013. 01. 23.
David Pownall: Mesterkurzus (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár) Ha egy országban...
A bejegyzés folyatódik
 
10:50
2013. 01. 23.
Huszka Jenő: Lili bárónő (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár) A vidéki színházaknak...
A bejegyzés folyatódik
 
10:50
2013. 01. 23.
Patrick Marber: Közelebb! (Merlin Színház) „– Nem eszem halat.– Miért?– A halak belepisilnek...
A bejegyzés folyatódik
 
10:50
2013. 01. 23.
Vasárnap este harmincnegyedik alkalommal osztották ki a Színikritikusok Díját. A legjobb előadás...
A bejegyzés folyatódik
 
10:50
2013. 01. 23.
Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én (Kőszegi Várszínház) A nyári színházaknak...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ha merne szívből bunkó lenni

0 Komment
0 Reblog

Patrick Marber: Közelebb! (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár)

A Jelenetek egy házasságból könyörtelenül szókimondó párdarabja Patrick Marber Közelebb!-je. A belőle készült film miatt világhírű darab attól tud végig rendkívül érdekfeszítő lenni, hogy a párkapcsolatoknak, a szerelemnek korántsem a romantikus oldalát mutatja be, hanem a velük járó játszmákra, megalkuvásokra, bosszúállásokra, a felek önzőségére, gyávaságára és esendőségére koncentrál – úgy, hogy egy banális viszony is izgalmasabbnak és veszélyesebbnek tűnjön egy jól kitervelt bankrablásnál.

Csizmadia Gergely és Szabó Emília – Fotók: Vörösmarty Színház

A székesfehérvári előadás rendezője, Guelmino Sándor mintha csak ezt a valóban erős és fordulatos történetet akarta volna elmondani két férfiról és két nőről, akik úgy sodródnak egymás közt, mint a horgonyukat vesztett bárkák; mintha a cselekmény önmagáért beszélne. Így aztán nincsenek igazán kibontva a felszínen még nem annyira, de egy alapos elemzés után nagyon érdekessé váló figurák sem: Szabó Győző például inkább csak viccből mondja, hogy karaktere primitív ösztönlény – pedig ha tényleg ezt játszaná, ha tényleg merne szívből bunkóként viselkedni, sokkal érdekesebb lenne a figurája. Szabó Emília, ha csak tud, mélységet kölcsönöz Alice-ének – de legtöbbször nincs rá lehetősége, mert ebben az előadásban kimaradt ebből a figurából a rejtélyesség, s csak a sokkal kevésbé érdekes extravagancia maradt helyette. Bakonyi Csilla a leghétköznapibb szereplőt játssza, s meggyőzően mutatja meg Annája dilemmáit és tipródásait; Csizmadia Gergely viszont nem tudja kibontani a karakterében megbúvó ellentmondást a legnagyobb csábító és a legnagyobb vesztes között.

Szabó Győző és Bakonyi Csilla

De Guelmino nem is hagy sok teret a jellemrajzolásra; sokszor egészen egyszerűen az érzelmi csúcspont előtt zárja le a jeleneteket, nem hagyva lehetőséget színészeinek az érzések megélésére. A „filmes”, vetítésekkel egyszerűsített, túlontúl realista színre állítás mellőzi a formai izgalmakat – csak egészen ritkán használja ki a színházat, mint lehetőséget. Pedig jó darab a Közelebb!, de olyan, mint a háromlábú szék: ha nem támasztják meg, felborul.

Kövesd az Egyfelvonást a Facebookon!

Erről beszéltek:

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Olvasóim

Bódi Tamás puskar Kovács Bálint bujdosobori Butterfly Pallag Zoltán cultrobot28 egyfelvonas lucka Csobod Luca ivanyiorsolya bg

Feedek

Hirdetés