AJÁNLÓ
 
10:50
2013. 01. 08.
A Pécsi Országos Színházi Találkozó történetében soha nem történt még meg kortárs szerzővel...
A bejegyzés folyatódik
 
10:50
2013. 01. 08.
Székely Csaba: Bányavíz (Szkéné Színház) Székely Csaba három önálló, de ugyanabban...
A bejegyzés folyatódik
 
10:50
2013. 01. 08.
2013. június 6. és 15. között rendezték meg a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozót....
A bejegyzés folyatódik
 
10:50
2013. 01. 08.
A Színházi Dramaturgok Céhe Nyílt Fórum nevű rendezvénysorozatának nyitónapján úgy tűnt,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:50
2013. 01. 08.
Székely Csaba: Bányavakság (a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat és...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Románia, én így szeretlek

0 Komment
0 Reblog

Székely Csaba: Bányavakság (Szkéné Színház)

Hihetetlenül és példátlanul bátor szöveg Székely Csaba drámatrilógiájának középső darabja, a hamis és képmutató Erdély-romantikáról szóló Bányavirág folytatása, a Bányavakság: a trianoni sérelmekkel táplált gyűlölködésről, a román-magyar viszony számítóan képlékeny mivoltáról és a legkisstílűbb, már-már röhejes politikusbűnözésről nagyon régen nem mutattak be ennyire konkrét, gyomorba vágó és józanul elfogulatlan előadást. Amely ugyanakkor pokolian vicces is: Székely Csaba szövege mind a fokozatosan feltáruló családi titkok durvaságában, mind a problémafelvetés erejében és az egyes szereplők tetteinek súlyában, mind pedig a poénok számában kétszeresen túlteljesítette a szintén rendkívül erős és humoros Bányavirágot. (Ez a precíz és hihetetlenül technikásan felépített, ám végeredményben azért mégis egyéni szöveg egyetlen gyengesége: Székely néhol engedett a csak önmagukért való kabaréjelenetek csábításának.)

Bozó Andrea, Széles László – Fotók: Róde Gábor

A pinceszínházi Bányavirág stábja – Csizmadia Tibor rendező vezetésével – majdnem változatlan szereplőgárdával, az előzőhöz hasonlóan részletesen átgondolt, a legnagyobb hangsúlyt az egyes alakítások felépítésére helyező rendezésben vitte színpadra a dráma második részét. Az előadás legnagyobb csodája Bozó Andrea, aki a szánalmas polgármester húgaként koncentrált, sokszínű és részletgazdag alakítást nyújt, mindeközben a színésznő olyan jelenléttel bír, hogy a szeme egy-egy villanásából, arckifejezéseiből egy, az előadáson messze túlmutató sorstragédia és összetett jellem olvasható ki. Tóth József fokozatosan engedi megmutatkozni román rendőrének valódi, a többiekénél – mint végül kiderül – semmivel sem erényesebb jellemét. Széles László eléri, hogy a viszonylag sematikusan megírt irredenta nagymagyarja ne legyen modellszerű: higgadt gorombasága, vontatott beszéde érdekessé teszi a figurát. Kaszás Gergő bár pontosan tudja egyszerre érzékeltetni a polgármester lecsúszottságát, kisstílűségét és opportunizmusát, de a színész nem mindig áll ellen annak, hogy rutinból játsszon, hogy elővegye mesemondós, felszínről fakadó hanghordozását. Eke Angéla kevés gesztussal teszi a vártnál kiüresedettebbé, tapasztaltabbá a polgármester lányát.

Széles László, Eke Angéla, Tóth József, Kaszás Gergő

A trilógia második része után nagyon úgy tűnik: megjelent egy új tehetség, aki összetett drámáival Pintér Bélához hasonlóan egyszerre tud hasfájásig nevettetni és fejzúgásig sokkolni.

Kövesd az Egyfelvonást a Facebookon!

Erről beszéltek:

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Olvasóim

Bódi Tamás puskar Kovács Bálint bujdosobori Butterfly Pallag Zoltán cultrobot28 egyfelvonas lucka Csobod Luca ivanyiorsolya bg

Feedek

Hirdetés