AJÁNLÓ
 
17:47
2013. 06. 12.
2013. június 6. és 15. között rendezték meg a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozót....
A bejegyzés folyatódik
 
17:47
2013. 06. 12.
A jelenlegi politika hatalmi gőgje és hozzá nem értése, a szaklapok hatalomnak való kiszolgáltatottsága...
A bejegyzés folyatódik
 
17:47
2013. 06. 12.
April de Angelis: Színésznők (Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg) Van az itthon...
A bejegyzés folyatódik
 
17:47
2013. 06. 12.
A POSZT versenyprogramjában játszotta utoljára A vágy villamosát a Miskolci Nemzeti Színház....
A bejegyzés folyatódik
 
17:47
2013. 06. 12.
Hamar teljes félreértésbe, a Turay Ida Színház nevű haknioperett-brigád gátlástalan önfényezésébe...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Másodszor vehette át a Színházi Dramaturgok Céhétől, a POSZT ideje alatt rendezett, a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma nevű rendezvénysorozaton a Vilmos-díjat Mikó Csaba író, drámaíró. A Nyílt Fórum Füzetek idei kötetében megjelent három dráma közül az Apátlanok nyerte el az olvasók és a szakma szavazatainak elsöprő többségét – derült ki a pécsi Művészetek és Irodalom Házában rendezett díjátadón.

Mikó Csaba és a Vilmos-díj – Fotók: Kálmándy Ferenc

A Színházi Dramaturgok Céhe huszonnyolcadszor rendezte meg a Nyílt Fórumot, amelynek keretein belül kortárs, korábban még be nem mutatott magyar drámák felolvasó-színházi előadásai és a szakmai beszélgetések mellett minden évben kiadnak három vagy négy színdarabot is. A kötetben szereplő művek – idén Mikó Csaba Apátlanokja mellett Kelemen Kristóf Sok alvó közt semmi dolgom nékem és Ménes Attila A Bihari fedőnevű ügynök élete című szövege jelent meg – közül a rendezvénysorozat időtartama alatt a dramaturgok és az olvasók szavazatai alapján választották ki a legjobbat.

Solténszky Tibor dramaturg a díjátadón

Az Apátlanok egy súlyos titkokkal és problémákkal terhelt család tagjainak életét mondja el, miközben a gyerekek, az „apátlan nemzedék” növekedésével párhuzamosan Magyarország elmúlt évtizedeinek képe is kirajzolódik. „Az Apátlanoknál jobb drámát nem is kívánhatna magának a színházi társadalom: egy kortárs szerző írta meg a rendszerváltás történetét, egy olyan korú fiatalember, aki valós időben élte át azt a korszakot, amelyet a darab bemutat. Ez unikális és hatalmas dolog. Persze mindez nem számítana, ha a drámának nem lenne számos olyan »klasszikus« erénye, mint az újszerű dramaturgia vagy a remekül megírt szerepek” – mondta az Egyfelvonásnak a díjnyertesről Radnai Annamária, a Színházi Dramaturgok Céhének társelnöke, hozzátéve: már csak arra lenne szükség, hogy egy fiatal rendező színpadra is vigye az Apátlanokat.

Mikó Csaba

Mikó Csabának eddig egy drámakötete és két ifjúsági regénye jelent meg; Apa című darabját több nyelvre is lefordították, számos díjat és pályázatot nyert, köztük rangos nemzetközi elismerést is. Első Vilmos-díját a később a Testínség című saját kötetében is megjelent Apa című drámájáért kapta. A szerző a díjátadón elmondta: ahogyan akkor is, most is felajánlja az egybegyűlteknek azonnali elfogyasztásra a díjul szolgáló – Shakespeare keresztnevét idéző – vilmoskörte-pálinkát.

Kövesd az Egyfelvonást a Facebookon!

Erről beszéltek:

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Olvasóim

Bódi Tamás puskar Kovács Bálint bujdosobori Butterfly Pallag Zoltán cultrobot28 egyfelvonas lucka Csobod Luca ivanyiorsolya bg

Feedek

Hirdetés