AJÁNLÓ
 
18:00
2012. 10. 13.
A borbély (a Katona József Színház, a Mozgó Ház Alapítvány, az Orlai Produkciós Iroda és...
A bejegyzés folyatódik
 
18:00
2012. 10. 13.
Richard Baer: Hitted volna? (Orlai Produkciós Iroda) Az Orlai Produkciós Iroda különösen...
A bejegyzés folyatódik
 
18:00
2012. 10. 13.
Robert James Waller - Zöldi Gergely: A szív hídjai (az Orlai Produkciós Iroda előadása) ...
A bejegyzés folyatódik
 
18:00
2012. 10. 13.
Száraz Dénes - Vele, de nélküle (az AlkalMáté Trupp előadása) Tulajdonképpen nincs...
A bejegyzés folyatódik
 
18:00
2012. 10. 13.
Zágon István - Mohácsi István - Mohácsi János: Hippolyt avagy a nagypolgári villa mellé...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az ágy közös, a párna nem

0 Komment
0 Reblog

Závada Pál: Jadviga párnája (Orlai Produkciós Iroda, Belvárosi Színház)

Jadviga anyjától örökölt, hímzett párnája inkább pajzs, mint ágynemű: ez furakszik minduntalan, már az el nem hált nászéjszaka óta a férj, Ondris és felesége vágyott öle közé. Ez a párna Závada Pál nagyregényében látott napvilágot, egy filmben nyert alakot, és most a színpadon is megelevenedik, hogy visszatükrözze ezt a kelleténél több titokkal és fájdalommal tépázott szerelmet, meg a huszadik századnak azt a felét, amíg Jadviga élt, első világháborúval, erősödő szlovák nacionalizmussal és a válaszul egyre keményedő magyar Tanácsköztársasággal, zsidókkal, tótokkal és besúgókkal terhesen.

Pokorny Lia és Ónodi Eszter – Fotó: Takács Attila

Hargitai Iván rendező eloszlatja a regény olvasóinak félelmeit, és bizonyítja, hogy a szerteágazó és összetett nagyregénynek egyáltalán nem kicsi a színpad. A történet mozaikdarabjait könnyű kézzel összefogja az utólagos naplóolvasás kerettörténetével, ahol pedig magyarázó narrációra van szükség, azt elénekelteti a színészekkel, ezzel – meg a remek népzenével és a néha modoros, néha találó stilizált mozgással – adva különös hangulatot az előadásnak. A történet jól érthető, gördülékeny és kellően izgalmas – csak a szereplők jellemeinek árnyalatai vesztek el a drámává alakítás közben.

Ónodi Eszter és Gáspár Sándor – Fotó: MTI

Jadviga az előadás jó kétharmadában érdekes és rejtélyesen összetett személyiség helyett csak egy frigid hárpiának tűnik; Ondrison pedig nem az látszik, hogy „nagyobb lelke van, mint kettőnknek együtt” – ahogy Jadviga mondja szeretőjének –, hanem csak az, hogy egy akaratgyenge papucsférj. A történet alakulása végül meggyőz róla, de sem a vívódást jól, a titokzatosságot kevésbé jól mutató Ónodi Eszter, sem a csupa külsőségből építkező Pál András nem hiteti el, hogy van valódi mélysége karakterének. (Pokorny Lia két kis szerepében viszont annyi árnyalat van, hogy még órákig el lehetne nézni.)

Pál András – Fotó: Takács Attila

Ez a Jadviga párnája hibáival együtt is jól kivitelezett, ötletes és hangulatos előadás, és talán a várható hosszú szériában a főszereplők játéka is bővül majd még egy-két árnyalattal.

Kövesd az Egyfelvonást a Facebookon!

Erről beszéltek:

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Olvasóim

Bódi Tamás puskar Kovács Bálint bujdosobori Butterfly Pallag Zoltán cultrobot28 egyfelvonas lucka Csobod Luca ivanyiorsolya bg

Feedek

Hirdetés