AJÁNLÓ
 
08:55
2013. 05. 14.
Gogol: A revizor (a Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság előadása) Szerző:...
A bejegyzés folyatódik
 
08:55
2013. 05. 14.
Shakespeare: III. Richárd (Komáromi Jókai Színház) Összesen nincs három perc csend...
A bejegyzés folyatódik
 
08:55
2013. 05. 14.
Vasárnap este harmincnegyedik alkalommal osztották ki a Színikritikusok Díját. A legjobb előadás...
A bejegyzés folyatódik
 
08:55
2013. 05. 14.
Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én (Kőszegi Várszínház) A nyári színházaknak...
A bejegyzés folyatódik
 
08:55
2013. 05. 14.
Beaumarchais - Kokan Mladenović - Gyarmati Kata: Opera Ultima (Újvidéki Színház) A hatalom...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A görbe tükör csak díszlet

0 Komment
0 Reblog

Gogol: A revizor (Komáromi Jókai Színház)

A revizor egyike azoknak a klasszikusoknak, amelyek sehol és soha nem veszítenek aktualitásukból, és amelyek bemutatásával az adott színház „automatikusan” eleget tesz a társadalmi felelősségvállalás igényének. Még akkor is, ha a rendező láthatóan semmit nem akar kihangsúlyozni, újragondolni abból és hozzáfűzni ahhoz, amiről a darab szól: a mindent behálózó és az összes szinten jelen lévő korrupcióról és a köztisztviselők önérdek-centrikusságáról.

Tar Renáta, Nagy László, Németh István, Mokos Attila, Molnár Xénia, Horányi László – Fotók: Komáromi Jókai Színház

Mint Méhes László komáromi rendezésében: ez az előadás egy minél kacagtatóbb, és nem egy minél sokatmondóbb vígjáték kíván lenni. Méhes nemigen foglalkozik a cselekmény hátterének kidolgozásával, társadalmi jelenségek minél pontosabb ábrázolásával, motivációk megértetésével; a hangsúlyok a különféle poénforrások kiaknázása és az egyes karakterek karikaturisztikussága felé tolódnak el. Ilyenformán a színpad nem annyira élő és érthető figurákkal, mintsem két lábon járó viccekkel, nem annyira elgondolkodtató kérdésekkel, mintsem bohózati szituációkkal van tele.

Molnár Xénia, Majorfalvi Bálint

A polgármester lánya (Tar Renáta) például szó szerint szellemi fogyatékos ebben az előadásban, aki debilitásával mindenkit megőrjít, és aki zongorázás közben sikítva elélvez pusztán attól, hogy a revizornak hitt – valójában szélhámos – férfire gondol. De hogy az ál-revizor, Hlesztakov (Majorfalvi Bálint) mit gondol a szituációról, amibe keveredett, az is árnyékban marad a lelkes komédiázás mögött, hasonlóan a legtöbb szereplőhöz. Persze, Gogol karakterei lehetőséget adnak a karikatúra-szerű, abszurdba hajló játékra; mégis, Molnár Xénia (közjóléti intézmény-gondnok) és Dráfi Mátyás (kereskedő) megmutatják, hogy a szerepeket lehet sorsokkal, és nem csak helyzetkomikummal megtámogatva is játszani. Így viszont nem csak a társadalmi kérdések, de még az emberi drámák is elsikkadnak a nevettetés mögött.

Fabó Tibor, Tar Renáta, Szabó Szvcsek Anita

Méhes László kissé didaktikusan két valóban görbe tükröt helyezett el a díszlet két oldalán, nyilván jelezve a darab színre állításának célját. Persze, hogy A revizor görbe tükör – de hogy miért fontos pont most bemutatni, miben jelent vagy nem jelent mást ma, mint ötven éve vagy ötven év múlva, az ebből az előadásból nem derül ki.

Kövesd az Egyfelvonást a Facebookon!

Erről beszéltek:

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Olvasóim

Bódi Tamás puskar Kovács Bálint bujdosobori Butterfly Pallag Zoltán cultrobot28 egyfelvonas lucka Csobod Luca ivanyiorsolya bg

Feedek

Hirdetés