AJÁNLÓ
 
21:45
2014. 04. 11.
Különböző testnedvek fröccsentek rád a színházban? Végigtelefonálta az előadást a melletted...
A bejegyzés folyatódik
 
21:45
2014. 04. 11.
Vasárnap este harmincnegyedik alkalommal osztották ki a Színikritikusok Díját. A legjobb előadás...
A bejegyzés folyatódik
 
21:45
2014. 04. 11.
Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én (Kőszegi Várszínház) A nyári színházaknak...
A bejegyzés folyatódik
 
21:45
2014. 04. 11.
Beaumarchais - Kokan Mladenović - Gyarmati Kata: Opera Ultima (Újvidéki Színház) A hatalom...
A bejegyzés folyatódik
 
21:45
2014. 04. 11.
Opera Ultima (Fotó: Mikus Csaba) 2014. június 5. és 14. között rendezték meg...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tuti színházjegyet akar? Nem gond

0 Komment
0 Reblog

Szeretne színházjegyet venni, de nem vevő a nyomasztásra és a kísérletezésre? Irtózik a gagyitól, de jól akar szórakozni? Ezekkel az előadásokkal biztosra mehet.

Kaisers TV, Ungarn, Pintér Béla és Társulata (Fotó: Koncz Zsuzsa)

A színházjegy nagyszerű ajándék, de mivel szerencsére nagyon széles és sokszínű a budapesti színházak ajánlata, a jegyek viszont elég drágák, nem könnyű dönteni, mire érdemes kiadni 2-3 ezer forintot. Pláne, ha a megajándékozott nem bízik a kortárs színházi formanyelvek úttörőiben; ha szigorúan távol akarja tartani magát a politikai állásfoglalásoktól; ha fél, hogy az előadás miatt két hétig rossz kedve lesz; ha ódzkodik az olyan ismeretlen tapasztalatoktól, mint a szobaszínház, a teljes sötétben zajló előadás vagy a néző bármiféle fizikai értelemben vett strapálása. Ugyanakkor nem szeretné kizárólag a bulvárszínházak vígjátékait és az operetteket nézni (vagy már látta az összeset).

De akkor mégis melyik előadásokra érdemes jegyet venni a nagy kínálatból? Segítünk megtalálni a legjobb választást.

Augusztus Oklahomában, Vígszínház (Fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Mindenekelőtt csapjuk ki az asztalra az adu ászt: ez a Pintér Béla és Társulata. Soha olyan emberrel nem találkoztam még korra, nemre és ízlésre való tekintet nélkül, aki általános fanyalgását fejezte volna ki a társulat működésével kapcsolatban – biztos van ilyen is, de ennél jobb tetszésarányú előadásokat ma nemigen lehet találni az országban. A társulat repertoáron tartja majdnem mindegyik, eddig elkészült előadását (igaz, a Titkainkra hónapok óta kizárólag azok kaphatnak jegyet, akik korábban feliratkoztak az ezernél is több főt számláló várólistára). Minden előadásra igaz, hogy hihetetlen jó a humoruk, ezáltal akár a legsúlyosabb témákról is úgy beszélnek, hogy a néző  egy végigszórakozott este után menjen haza, legyen bármi is a téma – hogy azután mennyit gondolkozik a darabok felvetésein, sorstragédiáin, az az egyes előadásoktól függ. A két legbiztosabb tipp a Parasztopera és a Kaisers TV, Ungarn. Előbbi mára szállóigévé lett, felülmúlhatatlanul vicces szövegekkel és remek zenével mond el egy egyszerre komikus és görög tragédiába illő történetet, utóbbi pedig Petőfi Sándorról, Kossuth Lajosról és korukról beszél, fanyar mosollyal mutatva meg, mi lett volna, ha a magyarok győznek 1848-ban. Ha mindenképpen elkerülnénk a nyomasztó gondolatoknak még a környékét is, jó szívvel ajánlható még A Tündöklő Középszer, A Soha Vissza Nem Térő, az Árva Csillag, a Korcsula vagy az Anyám Orra is. A többi előadás is elképesztően jó, azonban azok, noha ugyanennyi humorba csomagolják, némiképp sötétebben látják a világot.

(Jegyárak: 1500 – 2900 Ft, beszerzés: nagy szerencsével és gyorsan, a hó elején. Jegyek erre.)

Parasztopera, Pintér Béla és Társulata (Fotó: Dusa Gábor)

Szintén a zseniális humor miatt ajánlható jó szívvel a Pinceszínházban a Bányavirág, Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának – az egyik legjobb dolognak, ami az utóbbi években a magyar színházban történt – első része. Szerelem, halál, magányosság, meg nem értés, Édes Erdély és nem annyira édes Erdély: Székely Csaba és a rendező Csizmadia Tibor úgy beszélnek remek színészekkel a tragédiák kedvelt témáiról, hogy az állandó nevetés miatt fájdalommentesen tudják bevinni a gondolatokat, jól átejtve mindazokat, akik csak egy jót akartak hahotázni: a jó hahotázás megvan, de valahogy még napokkal a nevetés után is eszünkbe jutnak a bányavidék felvetései. Egészen kiváló az alkalmi társulat másik két Bánya-előadása, a Bányavakság és a Bányavíz is a Szkénében, ám mivel azokban felbukkannak olyan kényesebb témák, mint a romániai magyarok és románok együttélése, a nemi erőszak vagy a papi pedofília, legfinnyásabb és legkonzervatívabb rokonaink megajándékozása előtt gondoljunk a következményekre is.

(Bányavirág: 2800 Ft, jegyek itt. Bányavakság és Bányavíz: 2500 Ft, jegyek erre.)

Bányavirág, Pinceszínház (Fotó: Puskel Zsolt)

Mohácsi János egyike azoknak a nagy nevettetőknek, akiknek eszük ágában sincs a gagyiban keresni a poénokat, viszont kisujjukban van a humor, előadásai egészen sajátos nyelven szólítják meg a nézőt. A legbiztosabb tipp a jól foglalkoztatott rendező jelenleg futó munkái közül a Liliomfi az Örkény Színházban: az eredeti, butácska darabból egy halálosan vicces és mélyen emberi történet lett Mohácsi keze alatt, felejthetetlen és mindenféle gyökérből kinövő poénokkal. És aki akar, a szerelmi sztorik után még el is gondolkodhat mindazon, amiről a darab egyik rétege szólt. De ha nem, az sem baj.

(Jegyár: 1900 – 3500 Ft, itt)

Liliomfi, Örkény Színház (Fotó: MTI / Földi Imre)

Ha a megajándékozni kívánt ismerős még a színház nevét illetően is konzervatív, akkor érdemes megmutatni neki a Vígszínházban az Augusztus Oklahomábant, a Pesti Színházban pedig a Mikvét – még ha egyikre sem lehetne éppenséggel a „könnyed” jelzőt rásütni. Az előbbi amolyan „tipikus” amerikai dráma egy családról, amelyben mindenkinek megvan a maga keresztje, a maga élethazugsága, és a családfő eltűnése miatti spontán nagycsaládos találkozó alatt mindenki szembe is kényszerül nézni ezekkel. Feszes dramaturgia, izgalmas helyzetek, remek színészek, látványos tér és egy jó történet. A Mikve még súlyosabb témákat jár körül, mégis bátran ajánlható bárkinek, mert a csupa nő által előadott, az így vagy úgy elnyomott nők sorstragédiáinak feloldása olyan katartikus hatású, hogy végül mindenki a szó legjobb értelmében megrendülve áll fel a székből.

(Jegyárak: 700 – 3600 Ft, erre)

Mikve, Pesti Színház (Fotó: Almási J. Csaba)

Ha pedig kizárólag szórakoztató darabok jöhetnek szóba, a kínálat akkor sem merül ki a gagyiban.

Ott van például a minőségi szórakoztatásban utazó és általában nagyon megbízható Orlai Produkció Hitted volna? című előadása: Kern András és Hernádi Judit egy egyszerű, két özvegy közti szerelmi történetet tudnak megtölteni élettel, valódi tétekkel és egy csomó őszinteséggel. (Jegyár: 2500 – 4900 Ft, itt)

Hasonlóképp nem magától értetődő szerelmi történet két a lehető legkevésbé összeillő emberről a Rózsavölgyi Szalon A pasi a szomszéd sír mellől című könnyed, de nem súlytalan előadása Für Anikó és Schneider Zoltán egészen briliáns játékával, egy minden tekintetben profi szerző szövegét ötletesen előadva. (Jegyár: 3900 Ft, itt)

Hitted volna?, Orlai Produkciós Iroda (Fotó: Takács Attila)

Az egyre inkább a minőségre hajtó Centrál Színházat is érdemes figyelembe venni, ha jól megcsinált vígjátékról van szó: a Black Comedy egy lenyűgöző gördülékenységgel megrendezett, tökéletes ritmusú és nagyon vicces bohózat egy áramszünet alatt, a sötétben történő eseményekről – és kezdés előtt még egy remek Beatles-emlékkoncert is benne van a jegyárban. Teljesen súlytalan előadás, az igaz, hacsak a kivitelezés maximalizmusát nem tekintjük egyfajta súlynak, de a víg műfaj legjobbjai között a helye. Ugyanebben a mezőnyben erős szintén a Centrálban a Függöny fel! is, egy szétesőfélben lévő társulatról és egy egyre pocsékabbul eljátszott előadásról, többnyire a színfalak mögül, a háromórás játékidőből legalább másfél órányi kivédhetetlen nevetéssel. (Jegyárak: 2800 – 4600 Ft, itt)

És ne feledkezzünk meg a Madách Színházról sem: az itt futó előadások közül A Napsugár fiúkkal a legnehezebb mellélőni. Ennek a bravúros pontossággal megírt, hihetetlenül feszes, rendkívül humoros Neil Simon-drámának, és az abból tökéletes precizitással megrendezett előadásnak még tétje is van: banális vagy sem, az igaz barátságról mond el szép dolgokat. (Jegyár: 1200 – 5100 Ft, itt)

Függöny fel!, Centrál Színház (Fotó: Rick Zsófi)



Kövesd az Egyfelvonást a Facebookon!

Erről beszéltek:

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Olvasóim

Bódi Tamás puskar Kovács Bálint bujdosobori Butterfly Pallag Zoltán cultrobot28 egyfelvonas lucka Csobod Luca ivanyiorsolya bg

Feedek

Hirdetés