AJÁNLÓ
 
16:30
2013. 04. 22.
Antony Jay - Jonathan Lynn: Igenis, Miniszterelnök Úr! (A Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház...
A bejegyzés folyatódik
 
16:30
2013. 04. 22.
Minden ötödik órában (az Orlai Produkciós Iroda, a FÜGE és az Átrium Film-Színház közös...
A bejegyzés folyatódik
 
16:30
2013. 04. 22.
Az Apropó újragondolt, valós idejű videótechnikával kiegészült változata a Tünet Együttes...
A bejegyzés folyatódik
 
16:30
2013. 04. 22.
A Bajor Gizi Szalon első bemutatóját ma este tartják a Nemzeti Színházban. Udvaros...
A bejegyzés folyatódik
 
16:30
2013. 04. 22.
Anne-Marie Draycott és Zach Lee a Prah próbáján Spiró György Prah című darabját...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Budapesti Kamaraszínház tavalyi bezárása után megnyílt a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház és az Átrium Film-Színház. Mindkét játszóhely szimpatikusan fejlődik: egyre szélesebb repertoárral, egyre színvonalasabb produkciókkal jelentkeznek. Jó kedvünkben megnéztük, hogy más európai országokban milyen új színházépületeket adtak át vagy terveznek átadni idén.

Linz a 2009-es kulturális fővárosi cím óta jól teljesít, az osztrák város újabb és újabb kulturális projektek átadásával ad hírt magáról. Néhány hete Philip Glass The Lost című friss operájával nyílt meg a kissé a Művészetek Palotájára emlékeztető Landestheater új zenei előadóhelye, a Volksgarten szélén. A Musiktheater színpadtechnikájáért és a londoni Terry Pawson tervezte futurisztikus épületekért lelkendezik a kritika. Operák, koncertek, musicalek otthona lesz a grandiózus zenecentrum.

Az évad legelején, 2012 szeptemerében rajtolt a londoni St. James Theatre, amely 30 év után az első újonnan nyitott West End színház. A Foster Wilson Architects munkájaként megvalósult épület a tíz éve leégett Westminster Theatre helyére készült. Két előadóhely: egy 312 fős nagyterem és egy 150 fős stúdió várja a nézőket, akik elsőként a Bully Boy című háborús musicalt láthatták ősszel.

Lisszabonban, a városi állatkert szomszédságában állt másfél évszázadon át Farrobo gróf magánszínházának a romja. A sokáig halogatott felújítás 2009 és 2012 közt zajlott, a Gonçalo Byrne Architects és a Barbas Lopes Architects tervei alapján. Az újjávarázsolt Tália Teatro egyedi módon ötvözi a romantikus múlt hangulatát a jelen praktikus berendezéseivel: nagy terek, hagyományosan mediterrán színek, neo-klasszicista formák és modern üvegfelületek adják ki az összképet. A tervek szerint a színielőadásokra szánt vadonatúj szárny mellett konferenciáknak, koncerteknek és kiállításoknak is helyet ad az épületegyüttes hodályszerű középső tere. (A fenti kép innen van)

A franciák az Atlanti-óceánra néző Saint-Nazaire városkába tették az egykori vasútállomást kibővítő óriási kultúrpalotát. A K-architectures 2012-re lett kész a munkálatokkal. A nemzeti jelzővel büszkélkedő színház (egyben mozi és kiállítótér) egyszerre 826 nézőt tud leültetni egy előadásra. Az idei szezonterv alapján befogadó színházként működő létesítmény a kikötőváros új turisztikai ékköve lehet. (A kép innen)

Gdańsk Shakespeare-fesztiválja nemzetközi jelentőségű esemény az 1990-es évek közepi megalapítása óta. Így hát a baltikumi város úgy gondolta, hogy a számtalan rendhagyó fesztiválhelyszín (hajójavító műhelyek, elhagyott gyárak, templombelsők) mellé megépítteti a gdański Shakespeare Színházat. Az építkezés 2009 óta zajlik az olasz Renato Rizzi tervei alapján. Ha minden jól megy, 2013-ban már lesz előadás az átadott épületben, és attól kezdve rendszeresen mennek majd a Shakespeare-korabeli darabok a vadonatúj színházbelsőben, amelyet tetszés szerint nyitott színpaddá is át lehet alakítani.

Ugyan már tavaly télen megnyitott, de idén tavasszal jutalmazták színházépítészeti díjjal a dél-norvégiai Kristiansandban található Kilden Theatre and Concert Hallt. A tölgyfa lemezeit szimbólumként használó modernista épületben kapott helyet a regionális színház, opera és szimfonikus zenekar. Két nagyterem és két stúdió segíti a harmonikus együttélést. Ha az aktuális repertoárt böngésszük, olyan populáris címek ugranak fel, mint az Evita, a Carmen vagy a Queen. Első ránézésre erősen zenei a kínálat.

Szentpétervár nagy múltú Mariinsky-színháza, a helyi opera- és balettjátszás központi bástyája az 1860-as kapunyitás óra, néhány héten belül felavatja második színházát, a Mariinsky II-t. Híven a történelmi előzményekhez, a megnyitó hétvégén többek közt Csajkovszkij zenéje fog szólni, méghozzá a világhírű Anna Netrebko előadásában. A 2000 főt befogadni kész palota naprakész technológiával, pazar megvilágítással és megannyi meglepetéssel (többek közt kamarazenelésre is alkalmas hangulatos tetőterasszal) csalogatja elit közönségét.

A macedón főváros is egy sor nagy dobásra készül. A Skopje 2014 megaprojekt keretében átsminkelik szinte az egész várost. A sokak szerint giccses, tagadhatatlanul grandiózus tervek közt szerepel az 1963-as pusztító földrengésben összedőlt Nemzeti Színháznak az eredetihez hű rekonstruálása. A Vardar folyó partján terpeszkedő monstrum elvileg már kész, gyakorlatilag követhetetlen, hogy mennyit csúsznak az átadással. Annyi bizonyos, hogy az újonnan magára talált nemzet fontos identitásalakító eszközének szánják. (Kép innen)

Hegedűs Róbert

Kövesd az Egyfelvonást a Facebookon!

Erről beszéltek:

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Olvasóim

Bódi Tamás puskar Kovács Bálint bujdosobori Butterfly Pallag Zoltán cultrobot28 egyfelvonas lucka Csobod Luca ivanyiorsolya bg

Feedek

Hirdetés