AJÁNLÓ
 
11:23
2014. 11. 21.
A Nemzeti Színház kitette új logóját a Facebookra. Sok hozzáfűznivalónk nincs, láthatóan...
A bejegyzés folyatódik
 
11:23
2014. 11. 21.
A Mephisto utolsó előadásával ért véget szombat este az Alföldi Róbert-éra a Nemzeti Színházban....
A bejegyzés folyatódik
 
11:23
2014. 11. 21.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd Miután otthagyja a Nemzeti Színházat, Kulka János...
A bejegyzés folyatódik
 
11:23
2014. 11. 21.
Heinrich von Kleist: Amphitryon (Nemzeti Színház) Az istenek és halandók játékának...
A bejegyzés folyatódik
 
11:23
2014. 11. 21.
Fotó: Pályi Zsófia [origo] Megnyerte egyik legfőbb kultúrpolitikai csatáját...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Bajor Gizi Szalon első bemutatóját ma este tartják a Nemzeti Színházban. Udvaros Dorottya és Petz Bálint gitárművész Marguerite Duras kisregényének színpadi adaptációját adják elő. A Nyáron, este fél tizenegykor egy szerelmi gyilkosság történetét meséli el.

A Bajor Gizi Szalon már januárban hatvan programot kínál. A premier után Bodrogi Gyula és Voith Ági közös produkcióját, Béres Ilona és Tordai Teri A Szkalla lányok című előadását, Horváth Lajos Ottó Szép Ernő-estjét, és Nagy Mari, Szűcs Nelli, valamint Farkas Dénes műsorát is az új helyszínen láthatja a közönség.

Belakja színházát a társulat

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója az új játszóhely átadása alkalmából rendezett csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta: szeretnék, ha az eddig használaton kívüli tér élettel telne meg. A Bajor Gizi Szalon lehetőséget ad a színészek és a közönség közötti bensőséges kommunikációra és arra, hogy a nézők kötetlenebb formában is találkozhassanak a színészekkel.

„Azt szeretném, ha havonta egyszer a színház minden művészével lehetne ilyen formában találkozni, kötetlenül, barátkozva, beszélgetve az előadások végén” – mondta Vidnyánszky Attila. A pódiumszínpadot az eddig üresen álló, eredetileg jelmezmúzeumnak tervezett, majd próbateremként használt helyen alakították ki.

Nyáron, este fél tizenegykor

A kisregény színpadi változatát az előadást rendező Vörös Róbert írta, melynek egy korábbi, sokszereplős változatát a Trafóban mutatták be néhány éve. Négy alkalommal játszották, ezt követően fogalmazódott meg bennük, hogy a történetet egy nő és egy gitáros egyedül is előadhatná. „Az nagyon jó, hogy az ember egyszer csak a nagyszínpadról bekerül egy ilyen közeli térbe, mert egész más koncentrációt követel” – mondta a címszereplő, Udvaros Dorottya.

A darab alapvetése ma különösen aktuális, hiszen egyre kevesebb időt hagyunk magunknak az életre, annak „minden unalmas, vízparton üldögélős semmittevésével együtt” – panaszolta Udvaros Dorottya. Az intim, bensőséges tér és az előadás tempója, hangulata lehetőséget ad a nézőnek arra, hogy átszűrje a saját tapasztalatain a látottakat-hallottakat, és elgondolkodjon azon, ő vajon hogyan rohan át az életén és mennyi időt hagy saját magának.

A világhírű francia írónő, Marguerite Duras éppen 100 évvel ezelőtt született.

Kövesd az Egyfelvonást a Facebookon!

Erről beszéltek:

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Olvasóim

Bódi Tamás puskar Kovács Bálint bujdosobori Butterfly Pallag Zoltán cultrobot28 egyfelvonas lucka Csobod Luca ivanyiorsolya bg

Feedek

Hirdetés