AJÁNLÓ
 
13:50
2012. 12. 19.
Jo Nesbø - Petrikovics Edit - Kárpáti Péter: Doktor Proktor és a Holdkaméleonok (Kolibri Színház) ...
A bejegyzés folyatódik
 
13:50
2012. 12. 19.
Pont, pont, vesszőcske (Kolibri Színház) Miről is mesélhetne egy előadás, amely...
A bejegyzés folyatódik
 
13:50
2012. 12. 19.
Thomas Mann: Mario és a varázsló (Kolibri Színház) Egyre több színház kap észbe,...
A bejegyzés folyatódik
 
13:50
2012. 12. 19.
Horváth Péter – Aare Toikka: Help (Kolibri Pince)Mivel a Kolibrit az ország egyik legfontosabb,...
A bejegyzés folyatódik
 
13:50
2012. 12. 19.
VII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé, 2. nap A csecsemőszínház...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A mindentudó ezerjófű

0 Komment
0 Reblog

Ljudmila Ulickaja: Százlábúak láb alatt (Kolibri Fészek)

Egy latinos műveltségű, könyvmoly szobanövény, egy anyai szeretethiánnyal küzdő kóbor macska és egy nehéz gyermekkorból kirepült veréb a főszereplői Ljudmila Ulickaja meséjének, amelyet Kolozsi Angéla alkalmazott a Kolibri színpadára. Hármójuk otthonában bukkan fel az egyedülálló anyuka, a százlábú, aki neveletlen százlábú-százasikreit nevelné, ha tudná.

Török Ágnes, Bodnár Zoltán, Szívós Károly, Ruszina Szabolcs – Fotók: Kolibri Színház

Különös mese ez, és amennyire vidám a felszíne, annyira komor a mélye: úgy beszél az egyszülős családokról és az egyéb családmodellekről, a szeretett rokon halálának elfogadásáról, összetartásról és a nehezen, de végül csak kialakuló szeretetről, hogy közben a legkevésbé sem akar direkten nézőt nevelni – sok marad előadás után a szülőre, vagy (ha van) a drámapedagógiai foglalkozásra.

A gyerekek pedig a keserédesebb hangvétel dacára is imádják a mese humorát: úgy Ulickaja szövegét, mint a kiváló bábosok hangváltásait és hanghordozásait, egyedi mozdulatait, vagy Tisza Bea rendező ötletes megoldásait. De nem csak a kisiskolások tarthatják nagyon élvezetesnek az előadást: Mátravölgyi Ákos bájos bábjai, tucatjával összevarrt, mindig meglepő külsejű százlábúbabái, az alapvetően humoros szövegbe is komolyságot csempésző, de a komolyságot is könnyeden előadó színészek, a díszlet folyamatos mozgása és kreatív kihasználása bőven adnak figyelnivalót az előadás szűk egy órájára. Így lehet szinte észrevétlen, aztán észrevéve még hatásosabb a „nagyapó”, a cserepes növény önfeláldozó halála, vagy a kaotikus százlábú-családi helyzet finom konszolidálódása.

És hogy a lexikonfaló ezerjófű révén nemcsak néhány életbölcsességgel, de rengeteg új szóval is bővülhet korra és nemre való tekintet nélkül a néző tudása, az már csak hab a Kolibri citromos-cukros tortáján.

Kövesd az Egyfelvonást a Facebookon!

Erről beszéltek:

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Olvasóim

Bódi Tamás puskar Kovács Bálint bujdosobori Butterfly Pallag Zoltán cultrobot28 egyfelvonas lucka Csobod Luca ivanyiorsolya bg

Feedek

Hirdetés