Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Beaumarchais - Kokan Mladenović - Gyarmati Kata: Opera Ultima (Újvidéki Színház)

A hatalom leszól fentről egy színháznak: nem számít, ha nincs rá pénz vagy képzettség, akkor is zenés előadást kell játszani, különben ugrott a támogatás. Ebből az alapállásból indul ki Kokan Mladenović rendező és Gyarmati Kata dramaturg Opera Ultima című, a POSZT legjobb előadásának díját elnyert bemutatója, de a bemutatása óta eltelt majd' másfél évben bőven lehetne új - és az eredetihez hasonlóan valós - muníciót találni egy hasonló történethez: elég körbenézni a színházakat fenntartó hatalom intézkedéseiben, formális és informális kéréseiben, utasításaiban a kulturális intézmények felé. Letiltott rendezők, nem megfelelő politikai hovatartozású szerző miatt városból kitiltott darabok, a nézőszámra vonatkozó igények mindenek felett - ugyanolyan hétköznapi dolgokká vált mindez, ahogyan valóban volt olyan vidéki színház, amelynek az Opera Ultima "fantáziavilágához" hasonlóan leszóltak a műsorrendet illető követeléssel.

Fotók: Mikus Csaba

Újvidéki előadás nyerte a POSZT-ot

1 Komment
0 Reblog

Opera Ultima (Fotó: Mikus Csaba)

2014. június 5. és 14. között rendezték meg a XIV. Pécsi Országos Színházi Találkozót. A versenyprogramot idén Sándor L. István színikritikus és Császár Angela színész válogatták. A szakmai, a színész- és a közönségzsűri döntései alapján a díjakat a június 14-én adták át. A legjobb előadás díját az összesen négy díjjal kitüntetett Opera Ultima, az Újvidéki Színház produkciója nyerte el; három díjjal jutalmazták a pesti Örkény Színház A képzelt beteg című Mohácsi-előadását.

A képzelt beteg (fotó: Gordon Eszter)

A hatalom leszól fentről egy színháznak: nem számít ha nincs is rá pénz vagy képzettség, akkor is operát kell játszani, különben ugrott a támogatás. Mit van hát mit tenni, a színészek papírmasé-jelmezben és -díszletek közt, a fogukat szívva, de megpróbálkoznák egy opera előadásával, de miután leég az egész díszlet, kiábrándulnak abból a világból, ahol a színháznak ilyen körülmények, ilyen hatalom, ilyen nézők közt kell léteznie, és végül már azt éneklik: "Ha ennyi az életünk, inkább ne is legyünk". Erről szól az Újvidéki Színház négy díjat - köztük a legjobb előadásét - elnyert Opera Ultima című bemutatója.

Kövesd az Egyfelvonást a Facebookon!

Erről beszéltek:

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Olvasóim

Bódi Tamás puskar Kovács Bálint bujdosobori Butterfly Pallag Zoltán cultrobot28 egyfelvonas lucka Csobod Luca ivanyiorsolya bg

Feedek

Hirdetés